top of page

תכשיטי אר דקו

תקופת האר דקו התרחשה בין השנים 1920- 1940
והחלה לאחר מלחמת העולם הראשונה.

האר דקו כמו האר נובו החל בצרפת. תכשיטי הדקו נעשו באופן מדוייק מדוקדק. אמני הצורפות והתכשיטים של ימים אלו שאבו המון השראה מעולם הארכיטקטורה ובתכשיטים אלו בלטו צורות גאומטריות מושלמות של מלבנים, משולשים, מעויינים וכו .. האמנים של הדקו לעומת אמני הנובו נהנו ואהבו את החדשנות שהטכנולוגיה הביאה עימה. ״הקפדת יתר בפרטים הכי קטנים״ ו״גימור מושלם״ היו מילות מפתח באומנות הצורפות והתכשיטנות, בהתאם לכך גם חומרי הגלם היו איכותיים ביותר. זהב לבן, פנינים ויהלומים היו מאוד אופנתיים והנשים אהבו לענוד שרשראות ארכות עד המותן עם צמידים וטבעות מסוגננות על שתי הידיים, וכמובן לא לשכוח לזרוק על הראש איזה סרט או כובע משגע. ״המראה הלבן והעשיר״ בתכשיטים היה אפנתי מאוד. עדיין היה שימוש בצורות שראינו באר נובו אך הדקו הביא לקדמת הבמה עובודות בקווים ישרים וגאומטרים המצויים בעולם האדריכלות. מוטיבים נוספים שבלטו בתקופת הדקו היו פרמידות ולוטוס. 

ומה עוד?..

האר דקו הוא זרם אמנותי שהיה משוייך לכל עולם האמנות. הוא שאב השראה מתרבויות עתיקות כמו מצריים, אמנות אינדיאנית ואפריקה והרבה מעולם האדריכלות והארכיטקטורה של אותם ימים. הדקו נבע מהרצון לקדמה ופונקציונליות יחד עם יופיי וסטייל ווהסגנוון כיכב באירופה ובארה״ב. דוגמאות קלאסיות למבנים בזרם הדקו היו ״גשר הזהב״ בסן פרנסיסקו ו״האמפייר סטייט בנויורק״.

והכי חשוב- נשות האר דקו.

שחרור האשה עשה קפיצה מאוד גדולה בשנים אלו, והנשים הרשו לעצמן הרבה יותר מהעבר, דרשו יותר זכויות, עבדו, היו בעלות נכסים ועוד. על אף שמעמד האשה לא היה שווה לגבר וללבוש מכנסיים עדיין לא היה בדיוק חוקי. המודעות לפמניזם החל לעלות (נושא שהיה מאוד לא ברור ורגיש לגברים בזמנו.. וכמובן התחזק יותר בין שנות ה'40-60'). כל זה כמובן השפיע מאוד על האפנה, נשים החלו לעשות תספורות שונות ושיער קצר היה מאוד אופנתי, לעשן, להתלבש יותר נשי לאהוב ולהתגאות בגלוי בנשיות שלהן. כמובן שלענוד תכשיטים היה סופר אפנתי ושיקי.

אז איזו תקופה מדברת אליכן יותר? הנובו או הדקו?;) 

bottom of page